Sunday, 11 January 2015

Kalendar Puasa Sunat 2015 Malaysia

Kalendar Puasa 2015 ini adalah hasil adaptasi penulis dengan merujuk kalendar JAKIM seperti di dalam jadual 2, Dengan kalender ini semoga anda dapat merujuk dengan mudah untuk melaksanakan puasa-puasa sunat, semoga kita sama-sama kayakan pahala sesama umat islam. Inilah salah satu buah tangan kepada pembaca blog dan rakan-rakan diluar. Terima kasih mengunjung. *Jika terdapat teguran amat digalakkan. semoga menafaat kpd sekalian pembaca.
  
Puasa Sunat yang elok diamalkan

Sabda Nabi s.a.w, maksudnya: “Apabila kamu berpuasa tiga hari dalam sebulan, maka puasalah pada hari ketiga belas, empat belas dan lima belas” (Riwayat Tirmizi)

Puasa Isnin dan Khamis
Dalam riwayat Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda: “Diangkat amalan seseorang pada Isnin dan Khamis, maka aku lebih suka amalanku diangkat dalam keadaan aku berpuasa” (Hadis Tarmizi).

Puasa tiga hari setiap bulan
Dalam sebulan ada 30 hari. Ambil tiga hari sahaja untuk berpuasa iaitu pada hari putih iaitu 13, 14 dan 15 setiap bulan Hijrah. Pada tiga tarikh ini, bulan sedang mengambang penuh. Jadi cahaya bulan menerangi. Itu pasal nama ‘Hari Putih’

Puasa pada hari Arafah
Bagi orang yang tidak mengerjakan haji. Hari Arafah ini ialah 9 Zulhijjah. Puasa pada hari tersebut  besar fadilatnya. Rugi jikalau puasa hari Arafah ditinggalkan. Sabda Nabi s.a.w, maksudnya: “Puasa hari Arafah, aku mengharapkan pahala kepada Allah bahawa ia menghapuskan dosa setahun sebelumnya dan dosa setahun selepasnya.” (Riwayat Muslim)

 Jadual 1: adaptasi dari kalander JAKIM (dari jadual2)

Hari haram berpuasa sunat
  •     Hari Raya Aidiladha iaitu pada sepuluh Zulhijjah
  •     Puasa pada Hari Raya Aidilfitri iaitu pada satu Syawal
  •     Hari Tasyriq iaitu pada 11, 12 dan 13 Zulhijjah
  •     Puasa sunat seorang isteri tanpa izin suaminya
  •     Hari wanita sedang uzur syari’I iaitu kedatangan
  •     Puasa pada separuh kedua daripada bulan Syaaban

 Jadual 2: Kalender HIJRIAH 2015


Soal Jawab Remeh-Temeh Tentang Puasa
Buku terbitan Telaga Biru penulisan Datuk Ismail Kamus dan Mohammad Nidzam Abdul Kadir.

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana tinggalkan komen