Monday, 29 September 2014

RAHSIA Atasi Rambut Gugur Selepas Bersalin Dengan SHAKLEE

Mengapa Rambut Gugur Terjadi Semasa Bersalin?
Penurunan mendadak Estrogen: Sebaik sahaja bersalin penurunan kadar estrogen secara mendadak menyebabkan akar rambut longgar dan mudah gugur.  Tahukah anda? kandungan Estrogen yang tinggi semasa mengandung menyebabkan pembentukan scalp rambut yang sihat dan ia mengunci akar rambut dengan kuat maka pertumbahan rambut berlaku dengan baik. Namun selepas bersalin kadar estrogen sebaliknya.

Bagi ibu yang lepas bersalin, keguguran rambut adalah lebih ketara kerana:

 • Biasanya keguguran rambut selepas bersalin ni berlaku dalam 2-3 bulan selepas bersalin, sama fasa dengan bayi mula menyembur air liur.
 • Kurang vitamin seperti zinc dan protein
 • Hormon semasa mengandung menyebabkan rambut mengalami fasa pertumbuhan yang ketara. Apabila bersalin, rambut mengalami fasa ‘rehat’ dan sebagai memberi laluan kepada pertumbuhan rambut baru, lebih banyak rambut asal semasa mengandung akan gugur.
 • Kurang rehat, mungkin kerana menjaga bayi yang baru lahir.
  (kredit to MommyLyna & MommaMia )

Apa perlu dibuat sekiranya menghadapi masalah rambut gugur selepas bersalin?
 • Mengambil vitamin pranatal anda. Kekurangan pemakanan (tidak mendapat semua vitamin badan anda memerlukan) boleh mengambil tol pada rambut anda, yang membawa kepada penipisan rambut atau tompok botak. Juga pastikan anda makan makanan yang sihat, seimbang, dengan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, untuk mendapatkan semua nutrien yang anda dan keperluan bayi.

 • Menghentikan rawatan rambut bagi mengelakkan lebih banyak kehilangan rambut. Pengendalian yang kasar atau dandanan yang berlebihan, pewarna, perms dan rawatan kimia lain selain penyalahgunaan harian pengering rambut dan lencong atau meluruskan besi boleh menyebabkan kerosakan dan rambut menipis.
 • Pastikan rambut anda tidak kering, gunakan pelembab rambut. Kehamilan boleh mengubah tekstur rambut anda, jadi melindungi diri anda daripada kering, rambut rapuh itu terdedah kepada pecah dengan mencuci kurang kerap dan meniup-pengeringan dan dengan menggunakan perapi yang baik.Minum air masak secukupnya

 • Tidur dan rehat yang cukup dan jauhi stress/tekanan
 •  Tukar syampu kepada yang lebih rendah kandungan bahan kimia patikan juga yang berasaskan organik.

 • Tukar sikat rambut kepada yang jarang supaya kurang tekanan kepada kulit kepala.

     Mengambil supplement yang mengandungi multivitamin dan mineral, zinc dan protein.Beberapa kegembiran para ibu berjaya mengatasi rambut gugur

Dapatkan dengan menghubungi saya....pasti anda puas hati
Saya pengedar shaklee di enstek,  Sendayan, seremban 2, jijan, LBJ, Gadong Jaya dan salak tinggi
COD di area enstek
012-7805727-serinian

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana tinggalkan komen