Monday, 23 June 2014

Tips dan Panduan Berkesan KEKALKAN SUSU IBU SEMASA PUASA

Hak ibu menyusu ketika berpuasa adalah wajib bagi ibu yang menyusukan anaknya. Namun, Allah SWT memberi kelonggaran untuk tidak berpuasa berdasarkan keadaan ibu dan bayi seperti susu ibu didapati kurang, risau susu berkurangan dan tidak cukup untuk bayi. Anda perlu mengantikan puasa yang ditinggalkan pada waktu lain dan membayar fidyah.


Antara perkara yang perlu dilakukan bagi para ibu menyusu ketika berpuasa;

1) 3 kali makan sehari
Waktu makan mesti dikekalkan sebanyak 3 kali iaitu semasa bersahur, berbuka dan moreh (iaitu selepas waktu solat terawih) kerana bagi ibu menyusu mereka perlu kalori sebanyak 700kalori. Pastikan juga anda semasa berbuka makan secara kerap walaupun sedikit.
2) Makan makanan secara seimbang
Ketiga-tiga waktu perlu menerima makanan seimbang, jika anda rasa sukar ambil la multivitamin. Usah terpengaruh dengan menu-menu di bazaar, susun menu ikut pembelian di bazaar dengan deit seimbang. Pasti anda berjaya.
3) Mengambil kurma
Semasa berpuasa anda memerlukan kalori yang tinggi oleh itu anda perlu memilih kurma. Tahukah anda, kurma mengandungi glukosa yang mampu memberi tenaga segera kepada tubuh. Kurma yang kaya dengan serat, protien, vitamin A, vitamin c, gula kalsium, zat nineral. Di pasaraya terdapat produk-produk menawarkan pati kurma bagi meningkatkan penghasilan susu.
4) Banyakkan pengambilan cecair
Jumlah secair dalam tubuh sehari adalah 3 liter dah lebih. Oleh yang demikian anda digalakkan meminumair kosong bermula dari berbuka puasa sehingga bersahur. Cara paling mudah adalah dengan meletakkan botol air ditepi katil. Selain air kosong, jus buah-buahan , air panas, susu segar juga dibolehkan. Elakkan minuman ais kerana memaksa badan menghasilkan haba dan boleh menyebabkan pembakaran kalori sebanyak 70  kalori sekaligus membakar lebihan alori yang diperlukan bagi ibu menyusu.
5) Kerap menyusukan anak dan mengepam
Ingat semakin kerap anda mengosongkan payudara semakin banyak penghasilan susu. Oleh itu kerapkan menyusukan anak dan mengepam di tempat kerja.Selepas moreh susu anda memang abnyak dan selepas sahur digalakkan mengepam di kala ini.

6) Sentiasa tenang dan yakin pada diri
Perasaan risau akan menjejaskan fungsi oksitosin untuk mengeluarkan susu. Maka anda perlu yakin bahawa ana mampu meneruskan penyusuan biarpun berpuasa.Anda ingin kekal bertenaga dan mampu menyusukan anak sepanjang hari berpuasa dengan supplement Shaklee?
Ya, kami mempunyai 3 gabungan hebat untuk para ibu untuk menghadapi puasa. Iaitu ESP, performance drink dan mealshake. Untuk mereka yang ingin mencuba anda wajib mengambil esp dan performance drink. Apakah kehebatan set penyusuan ini?
ESP, mampu membuatkan anda rasa kenyang berpanjangan, namun bukanlah langsung tidak berasa lapar nda akan merasai perbezaan pengambilan secara berterusan.
Mealshake : terdiri daripada protein dan juga complete dengan sumber vitamin dan mineral yang semestinya diperlukan oleh tubuh. 
Performance Drink : PD mampu menyokong tahap hidrasi dan menjaga kandungan air dalam tubuh kita. Badan kita akan kekeringan air (di dalam) kesan daripada metabolisma badan dan kerja-kerja seharian yang dilakukan. Sejenis minum mengurangkan kehilangan bendalir (air) dari tubuh kita, yang sememangnya berlaku apabila kita berpuasa. 

 COD SHAKLEE : seremban, bandar enstek, kota serimas, kuaters KLIA, LBJ

No comments:

Post a Comment

terima kasih kerana tinggalkan komen