Saturday, 4 January 2014

Kalsium Shaklee: Kekurangan Kalsium Boleh Mengundang Masalah Otot Dan Saraf


Tubuh kita mempunyai 206 tulang yang bertindak sebagai penyokong dan membantu otot-otot melekat sehingga membolehkan anda berdiri dan bebas bergerak.Masalah tulang tidak padat apabila seseorang mengalami kekurangan tisu berkalsium dan protien, menyebabkan ia lemah dan mudah retak.

Kalsium Adalah Mineral Terbesar Dalam Tubuh Manusia
Tahukah anda, tulang dan gigi mengendungi 99% kalsium manakala hanya 1% sahaja kalsium lagi terkandung di dalam aliran darah. Walaupun jumlahnya hanya 1% kalsium namun jika ia berkurangan, anda akan mengalami masalah otot, darah sukar untuk membeku atau saraf terganggu.

Apakah Kesan Kekurangan Kalsium?
  • Osteoporisis
Kepadatan tulang dalam tubuh bergantung dengan jumlah pemgambilan kalsium setiap hari. Jika ia tidak mencukupi anda akan mengalami metabolisme tulang iaitu mudah rapuh.
  • Masalah Otot
Ia bermula dengan pergerakan anda menjadi tidak normal kerana anda kehilangan kesimbangan dan kebolehan koordinasi. Ini disebabkan oleh gerakan tubuh bergantung kepada stimulasi otot tulang. Tulang yang rapuh tidak dapat menyokong sepenuhnya pergerakan otot dengan aktif.
  • Daya Ingatan Semakin Kurang
Ion kalsium sangat penting semasa proses penghantaraan maklumat saraf. Rasangan saraf otak berkait rapat dengan ion kalsium di dalam dan di luar nueron.
  • Kurang Sistem Imunasi Tubuh
Kekurangan kalsium boleh menyebabkan sistem kekebalan tubuh berkurangan. Ini menyebabkan badan kita mudah terdedah dengan jangkitan berjangkit.
  • Masalah Jangtung
Mengepam darah ke seluruh badan memerlukan sumber tenaga. Jantung dan sumber tenaga diperolehi untuk bekerja turut dipengaruhi oleh sumber kalsium.

Fakta:
Kadar kehilangan kalsium adalah dengan cepat sebanyak 3-5% dalam masa 7 tahun pertama selepas menopaus.
Sumber: Rafi, jan 2014
Kalsium Shaklee - Vitamindiha.blogspot.com

Dapatkan Sumber Kalsium dari Kami Vitamindiha

Hubungi Saya Sekarang !!
Call / Wassup : 012-7805727
FB : Seri Nian
Like Pages: SeriSihatCeriaShop
Dapatkan  INFO PERCUMA
Daftar Keahlian SHAKLEE dengan kami Sekarang!
Pengedar Shaklee di Melaka dan Seluruh Malaysia

1 comment:

terima kasih kerana tinggalkan komen